torstai 18. heinäkuuta 2013

Vain jumalaton voi olla työtön

Lennart Segerstrålen lasimaalaus vuodelta 1937.
Maalauksen nimi on ”Taivaan äänet”,
 ja sen alalaitaan on kuvattu kumitehtaan työntekijöitä valssiensa ääressä.


Taivaan äänet –maalauksen luonnos

Taivaan äänet -maalauksen ja sen nimen vuoropuhelu ei ensi näkemältä oikein tahtonut aueta minulle, mutta sitten muistin erään tarinan, johon se sopii hyvin. Tarina menee näin:

”Kun Joona kuoli, hän tuli hyvin viehättävään paikkaan, jossa mukavuus ja kauneus ympäröivät häntä. Yhtäkkiä valkeaan pukeutunut hahmo ilmestyi hänelle ja sanoi: ’Sinulla on oikeus saada mitä ikinä haluat: mitä tahansa ruokaa, nautintoja, huveja.’ Ilahtuneena Joona teki kaikkea, mistä hän oli elämänsä aikana unelmoinut, mutta monen nautinnollisen vuoden jälkeen hän kyllästyi ja etsi valkeaan pukeutuneen hahmon käsiinsä. ’Olen jo tehnyt kaiken, minkä halusin’, hän sanoi. ’Nyt minä tarvitsen jotakin työtä, jotta tuntisin itseni tarpeelliseksi.’
Valkeaan pukeutunut hahmo vastasi: ’Olen todella pahoillani, mutta tämä on ainoa asia, jota en voi sinulle hankkia. Täällä ei ole työtä.’
’Ettäkö viettäisin ikuisuuden kuollen yksitoikkoisuuteen? Paljon mieluummin olisin helvetissä!’ huudahti Joona.
Valkeaan pukeutunut olento tuli näkyviin ja kysyi matalalla äänellä: ’Missä sinä luulet olevasi?’”

Tämän tarinan näkemys helvetistä ei ehkä aivan vastaa perinteistä kristillistä käsitystä, mutta tarinassa on silti selkeä sanoma: ihminen tarvitsee työtä tunteakseen itsensä tarpeelliseksi ja ollakseen onnellinen. Kaiken maailman huvituksetkaan eivät voi poistaa tyhjyyden tunnetta, jos ihminen tuntee itsensä turhaksi.
Tällä hetkellä työttömyys ravistelee useita ihmisiä ja perheitä. Moni masentuu jatkuvaan työn hakemiseen ja toistuviin kieltäviin vastauksiin. Hyvin helposti siinä alkaa myös syyttää itseään ja kokea, ettei enää kelpaa mihinkään, ettei omalla tekemisellä ole arvoa tai merkitystä.
Jumalalla on kuitenkin työtä meille jokaiselle. Hän on Raamatussa kutsunut kaikki levittämään ilosanomaa armollisesta Jumalasta ja pelastuksen toivosta. Jo aikojen alussa Hän antoi tehtäväksemme viljellä ja varjella maailmaa, ja yhä edelleen Hän kutsuu meitä tekemään hyvää, auttamaan ja tukemaan toisiamme. Näin ollen yksikään Jumalan oma ei ole turha eikä työtön. Raamattu rohkaisee meitä: ”Olkaa siis vahvoja ja järkähtämättömiä, rakkaat veljeni, ja tehkää aina innokkaasti Herran työtä. Tietäkää, ettei Herra anna teidän työnne mennä hukkaan.” ( 1. Kor. 15: 58 )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti